Dobry czy zły? Alkohol w kosmetykach

Alkohol to alkohol - czy może nie? Krótko mówiąc, alkohol to znacznie więcej niż tylko dobrze znany alkohol etylowy, który nadaje winu, piwu i spirytusom ich szczególny efekt. Chemia zna wiele różnych alkoholi. I tyle możemy ujawnić tutaj: nie wszystkie z nich są szkodliwe dla Twojej skóry, wręcz przeciwnie. Niektóre mają nawet działanie pielęgnujące, dlatego też mówimy o złym i dobrym alkoholu.

Nie wszystkie alkohole są sobie równe - dobre i złe alkohole

To, czy alkohol należy do grupy złych, czy dobrych, zależy w dużej mierze od tego, jak wpływa na skórę. O ile złe alkohole - jak sama nazwa wskazuje - są szkodliwe dla skóry, o tyle dobre alkohole mają pozytywny wpływ na skórę.

Złe i dobre alkohole mają tak różny wpływ na twoją skórę

Do złych alkoholi należą głównie alkohole monowodorotlenowe, przede wszystkim etanol. Przed zastosowaniem w kosmetykach są one zwykle denaturowane tzw. Ftalanami. Są to chemiczne środki zmiękczające, z których część wchłania się przez skórę i może mieć wiele negatywnych skutków, od uszkodzenia skóry po cukrzycę i bezpłodność. Można to jasno udowodnić na przykład w badaniu naukowym * z 2014 roku.

Ale to nie wszystko, zły alkohol może uszkodzić twoją skórę na różne sposoby. Zły alkohol może wysuszać i podrażniać skórę. Ponadto może również sprzyjać, a nawet zaostrzać liczne choroby skóry, takie jak pokrzywka czy neurodermit.

Zły alkohol sprzyja również powstawaniu wolnych rodników, które działają szkodliwie na komórki i odgrywają decydującą rolę w procesie starzenia się skóry. Wolne rodniki mogą być neutralizowane przez przeciwutleniacze, takie jak te znajdujące się w cennych składnikach roślinnych, takich jak olej rozmarynowy i z pestek winogron. I odwrotnie, oznacza to również, że alkohol osłabia ochronne działanie zawartych w nim przeciwutleniaczy. Z tego powodu przy skutecznej pielęgnacji przeciwutleniaczy należy zawsze upewnić się, że zawiera on ziołowe przeciwutleniacze, ale nie zły alkohol.

Jakby tego było mało, zły alkohol również atakuje barierę skórną poprzez działanie odtłuszczające. Nienaruszona bariera skórna jest niezbędna dla pięknej i zdrowej skóry, ponieważ zapewnia, że szkodliwe substancje nie mogą wnikać w skórę, a jednocześnie zapobiega utracie wilgoci. Konsekwencje naruszenia bariery skórnej mogą obejmować suchą skórę, zaskórniki i pryszcze. Częściej mogą również występować infekcje i stany zapalne.

Podsumowując, wzmożone tworzenie się wolnych rodników i nacisk na barierę skórną prowadzą do przyspieszenia starzenia się skóry.

Jak widać, istnieje wiele powodów, dla których należy unikać kosmetyków zawierających zły alkohol. Zły alkohol jest wymieniony na liście składników - INCI - pod następującymi nazwami:

  • Alkohol denat.
  • Alkohol etylowy
  • Alkohol SD
  • Alkohol benzylowy
  • Alkohol izopropylowy
  • Metanol
  • Denaturowany etanol
  • Ftalan dimetylu (DMP)
  • Ftalan dietylu (DEP)

Tam, gdzie jest cień, jest też światło i dlatego są też dobre alkohole. W przeciwieństwie do złych alkoholi, dobre alkohole - należące do grupy alkoholi tłustych i woskowych - nie wysuszają skóry, a raczej zapewniają lepsze magazynowanie wilgoci poprzez wzmacnianie naturalnej bariery skórnej.

Dobre alkohole kryją się w INCI pod następującymi nazwami:

  • Alkohol cetearylowy
  • Alkohol beenylowy
  • Alkohol arachidylowy
  • Sterylny alkohol
  • Alkohol Myristyle
  • Alkohol lanolinowy
  • Alkohol cetylowy

Nie każdy alkohol jest szkodliwy dla skóry

Podczas gdy złe alkohole niszczą naturalną barierę skórną, a tym samym sprzyjają zarówno suchej, jak i skażonej skórze, mogą pogłębiać stany zapalne i choroby skóry, a nawet przyspieszać proces starzenia się skóry, dobre alkohole wzmacniają barierę skóry i pomagają skórze lepiej przechowywać wilgoć.

W naszych balsamach do ciała, żelach pod prysznic i odżywkach stosujemy tylko dobre alkohole, które doskonale uzupełniają i dopełniają właściwości innych składników. Dzięki temu zawsze możesz być pewien, że robisz coś dobrego dla swojej skóry i włosów.



* Pan, Tai-Long i in. „Toksyczność skórna wywoływana przez ftalany: ocena wchłaniania przez skórę, immunohistologia i funkcjonalna proteomika”. Food and Chemical Toksykologia 65 (2014): 105-114.

Polecamy