Jarmuż jest lokalnym pożywieniem dla skóry i włosów
Być może próbowałeś smoothie z jarmużem i pomyślałeś: „Cóż, będzie tak zdrowy, jak wszyscy mówią…”. Ale prawdopodobnie nie wiedziałeś, jak zdrowy i pożyteczny jest jarmuż:
Jarmuż jest popularny w północnych Niemczech jako dodatek do obfitych potraw i obecnie przeżywa prawdziwy szum jako superfood. Ponieważ można go zbierać między wrześniem a lutym, świetnie nadaje się do uzupełniania naszych zapasów składników odżywczych zimą. Nic dziwnego w tej gęstości składników odżywczych: w tym witaminy A, C i K, kwas foliowy, wapń, potas, magnez, żelazo, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik pokarmowy, wtórne substancje roślinne i chlorofil - barwnik roślinny - i to w większych ilościach niż inne warzywa.
Korzyści dla Twojej skóry
Jako składnik produktów do pielęgnacji skóry jarmuż jest również magiczny: wypełnia skórę i włosy witaminami i minerałami. Zwiększa również własną produkcję kolagenu w skórze.
Zawiera więcej przeciwutleniaczy niż większość innych zielonych warzyw liściastych, które już działają przeciw starzeniu się skóry od wewnątrz. Wysoka zawartość witaminy A również doskonale wspiera skórę od wewnątrz i stymuluje wzrost tkanek. Wiele różnych witamin jest również odpowiedzialnych za niesamowicie nawilżające działanie jarmużu. Ale także naturalnie odtruwa, oczyszcza pory i redukuje zmarszczki.
Podsumowując, przy regularnym stosowaniu produktów do pielęgnacji skóry zawierających jarmuż, skóra wygląda ogólnie bardziej promiennie i zdrowiej.
Witamina A to także cudowne lekarstwo na piękne włosy: pobudza wydzielanie sebum i poprawia elastyczność. Spożywając jarmuż, stymulujesz również przepływ krwi do skóry głowy, co z kolei przyspiesza wzrost włosów, a nawet może zredukować łupież. Omega-3 i Omega-6 wzmacniają również włosy i sprawiają, że błyszczą one niesamowicie pięknie!
Trudno w to uwierzyć, ale jarmuż nie tylko dobrze smakuje w smoothie czy sałatce, ale może być również zdrowym towarzyszem Twojego wieczoru telewizyjnego:
Przepis - Chipsy Jarmużowe:
- 250 gramów jarmużu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczka soli
Jarmuż umyć i wyczyścić, rozerwać na niezbyt małe kawałki, dobrze wysuszyć. Liście marynować w misce z oliwą i solą. Rozgrzej piekarnik do 130 ° C. Dobrze rozłóż jarmuż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Poszczególne arkusze nie powinny być zbyt blisko siebie i piec około 30 do 40 minut. Jeśli od czasu do czasu otworzysz drzwiczki piekarnika, może wydostać się para wodna, a chipsy staną się bardziej chrupiące.
-
Darmowa wysyłka
do Polska od 199,00 zł -
Darmowa
wysyłka zwrotna -
Otrzymasz przesyłkę w ciągu 2 dni.
Wysyłamy paczki do
ponad 40 państw