Przepis na letnie ciasto bez pieczenia o smaku awokado i limonki
Spontanicznie zapowiedziana wizyta w weekend, a Tobie brak czasu na upieczenie czegoś wyśmienitego? W wieczór przed pojawieniem się gości przygotuj w zaledwie 15 minut to pachnące latem ciasto o smaku limonki i awokado i wstaw je na noc do lodówki. Voilà - Twoi goście będą zachwyceni!
Do przygotowania serwowanego na zimno ciasta o smaku limonki i awokado potrzebujesz:
Warsta podstawowa:
- 1 szklanka orzechów laskowych
- ¾ szklanki wypełnionej wydrylowanymi, grubo posiekanymi daktylami (polecamy daktyle Medjoul)
- 2 łyżki oleju kokosowego
Warstwa kremu:
- 4-5 dojrzałych awokado - w zależności od wielkości formy do ciasta
- sok z 3 limonek
- cukier z kwiatów kokosa do smaku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki do przygotowania podstawowej warstwy włóż do robota kuchennego i posiekaj na drobne kawałeczki. Celem jest otrzymanie masy, która jest zwarta, a której kawałeczki wciąż można łatwo rozróżnić.
Wciśnij masę do tortownicy o średnicy ok. 18 cm.
Teraz zmiksuj wszystkie składniki kremu blenderem ręcznym i rozprowadź je bezpośrednio na podstawowej warstwie. Wygładź powierzchnię i wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Następnie możesz ostrożnie rozluźnić pierścień formy i udekorować wegańskie ciasto świeżą miętą i plasterkami limonki.
Smacznego!
Polecamy: nasz organiczny balsam do ust awokado - limonka
-
Darmowa wysyłka
do Polska od 199,00 zł -
Darmowa
wysyłka zwrotna -
Otrzymasz przesyłkę w ciągu 2 dni.
Wysyłamy paczki do
ponad 40 państw