Przepis na letnie ciasto bez pieczenia o smaku awokado i limonki

Spontanicznie zapowiedziana wizyta w weekend, a Tobie brak czasu na upieczenie czegoś wyśmienitego? W wieczór przed pojawieniem się gości przygotuj w zaledwie 15 minut to pachnące latem ciasto o smaku limonki i awokado i wstaw je na noc do lodówki. Voilà - Twoi goście będą zachwyceni!

Do przygotowania serwowanego na zimno ciasta o smaku limonki i awokado potrzebujesz:

Warsta podstawowa:

  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • ¾ szklanki wypełnionej wydrylowanymi, grubo posiekanymi daktylami (polecamy daktyle Medjoul)
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Warstwa kremu:

  • 4-5 dojrzałych awokado - w zależności od wielkości formy do ciasta
  • sok z 3 limonek
  • cukier z kwiatów kokosa do smaku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki do przygotowania podstawowej warstwy włóż do robota kuchennego i posiekaj na drobne kawałeczki. Celem jest otrzymanie masy, która jest zwarta, a której kawałeczki wciąż można łatwo rozróżnić.

Wciśnij masę do tortownicy o średnicy ok. 18 cm.

Teraz zmiksuj wszystkie składniki kremu blenderem ręcznym i rozprowadź je bezpośrednio na podstawowej warstwie. Wygładź powierzchnię i wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Następnie możesz ostrożnie rozluźnić pierścień formy i udekorować wegańskie ciasto świeżą miętą i plasterkami limonki.

Smacznego!

Polecamy: nasz organiczny balsam do ust awokado - limonka

Polecamy