Przepis wiosenny: prosta zupa marchewkowa

Wiosna jest tuż za rogiem, a my chcemy naładować baterie lekkimi, wegańskimi potrawami z dużą ilością warzyw! Podczas gdy delikatne kiełki są porzucane na rzecz warzyw nowego sezonu, lubimy dostarczać naszemu organizmowi witaminy i składniki odżywcze z marchwi.

Ta zupa to klasyk, który można szybko przygotować. Idealnie sprawdzi się jako szybki lunch w biurze lub w domu.

Na około 4 porcje potrzebujesz:

  • 4-5 marchewek
  • 2 ziemniaki
  • 1 por
  • 1 mały pasternak
  • ½ bulwy selera
  • 1 kawałek imbiru do smaku
  • 1 garść pietruszki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Warzywa najpierw obierz - lub tylko dobrze umyj warzywa ekologiczne, ponieważ nie trzeba ich obrać. Jeśli nadal chcesz je obrać, możesz zamrozić resztki skórki i w dowolnym momencie użyć jej do szybkiego klarowania bulionu warzywnego.

Następnie pokrój warzywa na duże kawałki i umieść je w dużym rondlu. Możesz krótko opiec warzywa w odrobinie oleju kokosowego, a następnie polać je dużą ilością wody. Możesz również pominąć ten krok, dodać warzywa bezpośrednio do wody i zagotować. Następnie gotuj warzywa na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Za pomocą blendera na drobno zmiksuj i dopraw do smaku. Tutaj możesz wykazać się kreatywnością: marchew naprawdę pasuje do wielu przypraw oprócz soli i pieprzu, spróbuj np. kminku lub nasion kopru włoskiego dla odmiany.

Dla tych, którzy oczekują wyjątkowo kremowej konsystencji, na koniec można dodać odrobinę mleka roślinnego lub wegańskiego kremu.

Z polewą tak samo, jak z przyprawami: cudowną wiosenną zupę podawaj z różnymi ziarnami i pestkami oraz chlebem lub posyp kiełkami - według własnego uznania!

Polecamy