Przepis wiosenny: prosta zupa marchewkowa
Wiosna jest tuż za rogiem, a my chcemy naładować baterie lekkimi, wegańskimi potrawami z dużą ilością warzyw! Podczas gdy delikatne kiełki są porzucane na rzecz warzyw nowego sezonu, lubimy dostarczać naszemu organizmowi witaminy i składniki odżywcze z marchwi.
Ta zupa to klasyk, który można szybko przygotować. Idealnie sprawdzi się jako szybki lunch w biurze lub w domu.
Na około 4 porcje potrzebujesz:
- 4-5 marchewek
- 2 ziemniaki
- 1 por
- 1 mały pasternak
- ½ bulwy selera
- 1 kawałek imbiru do smaku
- 1 garść pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Warzywa najpierw obierz - lub tylko dobrze umyj warzywa ekologiczne, ponieważ nie trzeba ich obrać. Jeśli nadal chcesz je obrać, możesz zamrozić resztki skórki i w dowolnym momencie użyć jej do szybkiego klarowania bulionu warzywnego.
Następnie pokrój warzywa na duże kawałki i umieść je w dużym rondlu. Możesz krótko opiec warzywa w odrobinie oleju kokosowego, a następnie polać je dużą ilością wody. Możesz również pominąć ten krok, dodać warzywa bezpośrednio do wody i zagotować. Następnie gotuj warzywa na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Za pomocą blendera na drobno zmiksuj i dopraw do smaku. Tutaj możesz wykazać się kreatywnością: marchew naprawdę pasuje do wielu przypraw oprócz soli i pieprzu, spróbuj np. kminku lub nasion kopru włoskiego dla odmiany.
Dla tych, którzy oczekują wyjątkowo kremowej konsystencji, na koniec można dodać odrobinę mleka roślinnego lub wegańskiego kremu.
Z polewą tak samo, jak z przyprawami: cudowną wiosenną zupę podawaj z różnymi ziarnami i pestkami oraz chlebem lub posyp kiełkami - według własnego uznania!
-
Darmowa wysyłka
do Polska od 199,00 zł -
Darmowa
wysyłka zwrotna -
Otrzymasz przesyłkę w ciągu 2 dni.
Wysyłamy paczki do
ponad 40 państw