Receptura: złote mleko dla pięknej skóry i silnego układu odpornościowego

Żółta bulwa kurkumy nie tylko wygląda podobnie, jak imbir, ale jest również z nim spokrewniona i prawdopodobnie ma wiele pozytywnych właściwości na nasz organizm, ponieważ kurkuma ma następujące działanie:

  • przeciwutleniające
  • odtruwające
  • przeciwzapalne

Znany jest również z dobroczynnego wpływu na trawienie. Tytułowa kurkumina stymuluje również wątrobę do produkcji większej ilości żółci i kwasu żołądkowego. Nie bez powodu jest często nagradzany tytułem superfood!

Nie zostało jeszcze wyraźnie udowodnione, że aplikacja na skórę rzeczywiście ma pozytywny wpływ. Jednak jako napój lub przyprawa w rozgrzewających potrawach, kurkuma pomaga skórze regulować produkcję sebum. Dlatego filiżanka złotego mleka dziennie może pomóc zapobiegać niedoskonałościom skóry i wypryskom trądzikowym.

Jako naturalny przeciwutleniacz, żółta bulwa chroni również przed stresem oksydacyjnym. Wspomniana kurkumina działa neutralizująco na wolne rodniki, dzięki czemu pomaga m.in. chronić błony komórkowe przed szkodliwymi cząsteczkami. Stąd efekt przeciwstarzeniowy: mniejsza ilość wolnych rodników prowadzi do wolniejszego starzenia się skóry i mniejszej ilości zmarszczek.

Złociste mleko czy kurkuma latte to nie tylko modny napój, ale także rozgrzewa od środka i wzmacnia system odpornościowy. A teraz wszyscy potrzebujemy silnego układu odpornościowego!

Łatwy przepis na latte z kurkumą

Naturalnie nasze złote mleko przygotowujemy na bazie mleka roślinnego. Najbardziej lubimy mleko owsiane, które zresztą najłatwiej pozyskać również z produkcji regionalnej iw jakości ekologicznej.

Do szklanki latte z kurkumą potrzebne są następujące składniki:

  • 300 ml mleka roślinnego (najlepiej domowej roboty)
  • 1 szt. kurkumy (ok. 2-3 cm) lub 1 łyżka sproszkowanej kurkumy
  • 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm wysokości, jeśli lubisz pikantny smak, możesz wziąć nieco więcej)
  • trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • trochę cynamonu
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
  • syrop z agawy do słodzenia w razie potrzeby

Umieść wszystkie składniki w blenderze. Następnie kremowy napój trafia do garnka i jest krótko gotowany, a następnie maczany przez kilka minut, aby mógł rozwinąć smak przypraw. Jeśli chcesz, możesz przecedzić złote mleko - czasami blenderowi nie udaje się całkowicie posiekać włóknistych kawałków imbiru. Jeśli chcesz spienić kurkumową latte za pomocą spieniacza do mleka - et volià Twój leczniczy gorący napój jest gotowy!

Polecamy